Stad en Streek

 

Dorp zonder zwaluwengewelf bundelt, in vijf boeken, de verhaallijnen van twee verwante Achterhoekse boerenfamilies. Ze woonden tegenover elkaar aan de Dorpsstraat in ganzendorp Gelselaar, maar zijn zeer uiteenlopende wegen gegaan.
Twee overzijden.
Arend J. Heideman schreef dit vijftal boeken als vervolg op een aanstekelijke vertelling van een eeuw geleden. Meester H.W. Heuvel, bekend van de klassieker ‘Oud-Achterhoeksch Boerenleven', legde de voorgeschiedenis vast. Hij portretteerde zaadhandelaar, boer en buurman Jan Harmen Kolkman ondanks een groot verschil van inzicht als ‘Een aantrekkelijk type van Achterhoeksche vroomheid'.
Hoe ging het verder? vroeg Heideman zich af. In het spoor van Heuvel richtte hij zich ook op de overzijde. Zo verbreedde hij zijn studie met de geschiedenis van de laatste boer (en schatbewaarder) van het dorp, een tegenhanger. Ook vervlocht hij er zijn en Heuvel's geliefde vogel in.

Arend J. Heideman was dagbladjournalist. Naast dit werk publiceerde hij historische en cultuurhistorische boeken, waarvoor hij veel onderzoek verrichtte en veel waardering oogstte. Zoals ‘Bentheimer putten; Van levensbron tot tuindecoratie', ‘Willem Sluiter anno nu; De kleine leeuwerik' en ‘De Graafschapper; Van ideaal tot kruidenierswaar'. In 2016 won hij als eerste de erfgoedprijs van de gemeente Berkelland.

Dorp zonder zwaluwengewelf
De verhaallijnen van twee verwante Achterhoekse boerenfamilies

Auteur: Arend J. Heideman

Prijs : € 29,95


 

 

Het vervallen tramstation in Gorssel stond er in 2004 naargeestig bij. De bordjes met verboden toegang bij de halte waren zo stevig bevestigd, dat ze tot op de dag van vandaag niet verwijderd kunnen worden. Enfin, de Historische Vereniging De Elf Marken bekommerde zich om het pand en dook in de geschiedenis van station en tramweg. Het duurde enige jaren, maar in 2011 konden de geschiedenisliefhebbers het tramgebouw in gebruik nemen. 

Het kon natuurlijk niet uitblijven. Leden van de historische vereniging gingen uitzoeken hoe het nu precies zat met de stoomtram van Zutphen naar Deventer. Het resultaat is een boek met flink wat details over het openbaar vervoerverleden van Gorssel en omgeving. Twee inwoners van de plaats vonden die tramlijn maar niks in 1924. Er reden immers toch al voldoende autobussen en vrachtwagens. De kosten van de aanleg gingen ruim over de begroting heen en dat leverde natuurlijk weer bestuurlijk gesteggel op. Aardig is ook het toevoegen van een paragraaf over het recente verleden aan het boek. De postduiven- en wandelvereniging nam haar intrek in het tramstation en meer recenter uiteraard De Elf Marken.

De samenstellers gebruikten de collectie van het Gelders Archief voor onderzoek en illustraties in het boek.

Henk Bruil e.a. (red.), Stoomtram Zutphen - Deventer 1926 - 1945 .Historische vereniging De Elf MarkenGorssel 2016.

€ 22.50

 


\

Door zijn timmerwerk bij de vele boerenklanten hoorde Hendrik Odink veel en schreef het direct op, zoals volkswijsheden, raadseltjes en (kinder)rijmpjes. Met een stompje potlood of vulpen op kleine vodjes papier op oude enveloppen, op de achterkant van oude brieven, op afgescheurde stukjes kartonpapier van een spijkerzak, of zelfs op afvalstukjes van een plankje. Hij bewaarde alles in zijn werkkamer, die niemand mocht opruimen of schoonmaken. Zelfs zijn vrouw Riek niet.
Enige jaren na het overlijden van Hendrik ruimde dochter Nelly, in een voorjaars-schoonmaak-drift, alles van haar vader op en zette vele vuilniszakken in de Hemstea aan de straat. Toevallig rijdend door die straat besloot ik, met instemming van Nelly, deze zakken op te laten halen. Na enige omzwervingen en enige jaren later werden deze zakken bezorgd bij het toenmalige Staring Instituut (thans ECAL) te Doetinchem. Daar hebben de heer Lex Schaars en vooral mevrouw Anita Kamperman zorg gedragen voor het toegankelijk maken van het materiaal.

Hendrik Odink
Kijkjes in het oude Berkelland  1893 - 1973
€ 19.95


Een nieuw jaar is begonnen. Langzaam maar zeker gaan de dagen lengen en gaat de winter strengen. Januari, de wintermaand, is voor de boeren een rustige maand, evenals februari. Het belangrijkste werk is de verzorging van het vee, waarmee dan ook een groot deel van de korte dag gemoeid is.

Dit boek is een ode aan het boerenleven dat verdwenen is. Een ode aan het leven van Evert en Betje van Wessel, samenkomend op Groot Butselaar, een oude boerderij met een rijke geschiedenis.

Evert en Betje vertellen hun verhaal over het leven op de Veluwe in de vorige eeuw. Het leven was hard en volgde de seizoenen. Maar het leven werd ook gekenmerkt door warmte, gezelligheid en saamhorigheid.

Met dit boek stapt de lezer zonder moeite een eeuw terug in de tijd en beleeft het boerenleven van toen.

Titel: Evert en Betje
Ondertitel: kroniek van een boerenleven
Auteur: Kees van Reenen
ISBN: 9789087881887
Uitvoering: 224 pagina's, hard kaft
Prijs: 22,50


 

 


 

Het geheime leven van Jan Kessler

Jan Kessler (1919-1944) was geheim agent tijdens de Tweede Wereldoorlog. Kessler werd in november 1944 gearresteerd bij het Gelderse Lochem. 

Jan Kessler leefde en werkte in het geheim. In het boek Onland wordt duidelijk waarom hij werd gearresteerd en wat er gebeurde na zijn arrestatie. De titel van het boek is afgeleid van de naam van de villa waar Jan Kessler gevangen werd gehouden. De villa is in de oorlog afgebrand en nooit meer opgebouwd.

€ 19.90

 


 

 

 

De in Zelhem woonachtige docent bijen- en koninginnenteelt Ben Som de Cerff verzorgt al 3 jaar de rubriek Bijenwerk in de digitale nieuwsbrief Imkernieuws van de landelijke opererende imkervereniging NBV . 
In 2016 start al weer de vierde jaargang van deze rubriek. Het verzamelde werk met prachtige bijenfoto's (ook uit de Achterhoek) is gebundeld in een boek met als titel : "Het jaarrond praktische imkeren in Dadant US, TBH en spaarkasten, een beleving". 
Per 1 november 2015 is de derde uitgave van dit fraaie boek in A4 formaat verschenen.
De softcover versie (128 pagina’s en meer dan 100 foto’s) is bij ons verkrijgbaar.

Het boek beschrijft de meer natuurlijke manier van imkeren, waarbij het welzijn en de vitaliteit van de bij en de bijenkolonie centraal staat!
Dit boek biedt zowel voor de beginner als de meer ervaren imker veel nieuwe inzichten om tot een gezonde imkerpraktijk te geraken.

€ 21.95 (excl verzendkosten)

 


 

 

Authentieke Oosterlingen: ze bestaan nog maar het worden er steeds minder.
Eigenzinnige mensen, wars van onze hedendaagse stressmaatschappij, die hun eigen gang gaan in een levensstijl die anderen als ‘voorbij' betitelen.
Meestal geen televisie, vaak geen telefoon, nooit kouwe drukte.

Fotograaf Yke Ruessink en journalist Nico Hoffer gingen op zoek naar deze oorspronkelijke mensen, deze krachtige karakters die in weerwil van razendsnelle maatschappelijke ontwikkelingen zichzelf volkomen trouw zijn gebleven.
Ze vonden hen op het afwisselende platteland - soms ook middenin dorp of stad - van Achterhoek, Veluwe en Salland.

Met respect voor ieders waardigheid worden ze in dit ‘beeldboek' geportretteerd.

Levens van toen vertaald naar de wereld van nu
Een verdwijnend generatie bewaard voor het nageslacht

Negentien markante koppen
Negentien markante levens
Negentien markante fotoseries en even zoveel markante levensverhalen

Yke Reussink Fotografie € 29.95 

 

Verhalen over landgoederen en buitenplaatsen in Gelderland.

Eigenaren, beheerders, pachters, jachtopzieners, kamermeisjes, bosarbeiders. Ze vertellen openhartig over hun leven op een Gelders landgoed of Gelderse buitenplaats. Hun herinneringen schetsen een rijk beeld van hoe het hier vroeger was. Maar ook van hoe het nu is.

In dit boek zijn verhalen opgenomen over Vollenhof, Molecaten, Het Holthuis, Welna, De Dennenhorst, Biljoen, Sint Hubertus, Middachten, Nederhemert, Het Grote Meer, Het Kleine Meer, Keppel, 't Zelle, 't Medler, Het Enzerinck, De Heest en Ampsen.
De verhalen zijn verzameld vanuit het idee dat de levende geschiedenis verloren gaat als deze niet wordt vastgelegd. Vrijwilligers van de Werkgroep Oral History Gelderland hebben uitvoerige gesprekken gevoerd. Van de vierenveertig gesprekken zijn er twintig voor dit boek geselecteerd.
Elk verhaal gaat gepaard met een korte beschrijving van de landschappelijke en architectonische kenmerken van de buitenplaats of het landgoed. Die combinatie maakt eens temeer duidelijk hoe belangrijk ‘oral history' is voor het behoud van het huidige en toekomstige Gelderse landschap. De werkgroep Oral History Gelderland is dan ook een initiatief van Stichting Landschapsbeheer Gelderland.

Deze publicatie kwam tot stand dankzij financiële bijdragen van o.a. de Provincie Gelderland.

‘Het boek geeft, als ieder geschiedenisboek, inzicht in een wereld die niet meer bestaat. Wel op een bijzonder levendige manier. Niet alleen doordat die geschiedenis wordt verteld door mensen die het allemaal zelf nog hebben meegemaakt. Ook doordat er vogels van diverse pluimage aan het woord komen. (...) Allemaal hebben ze hun eigen verhaal, samen maken ze het verhaal compleet.' Jan Buiter, De Stentor

Uitgeverij Blauwdruk €24.90


Nationale gids Historische Buitenplaatsen

Tot 2012 waren historische buitenplaatsen vrijwel onbekend in ons land. Dit komt ook omdat er weinig algemene literatuur over dit bijzondere culturele erfgoed bestaat. Wel is er altijd veel gepubliceerd over individuele buitenplaatsen maar een volledig overzicht ontbrak. Met de uitgave van de Nationale gids Historische Buitenplaatsen wordt een belangrijke leemte opgevuld. In deze publicatie worden alle van rijkswege erkende historische buitenplaatsen in beknopte vorm per provincie beschreven. Met de uitgave van deze Nationale gids Historische Buitenplaatsen komt dit mooie groenhistorische en monumentale erfgoed meer en beter in het bereik van een breed publiek.

€ 19,50 (incl. BTW) Uitg. stichting uitg . Noord holland .Modern naoberschap
Hype of houvast?

Help, ik kan het niet alleen! Het gras staat 30 centimeter hoog, mijn computer doet het niet, ik heb zin in een feestje. Wie komt me helpen? Daar komt de buurman met zijn grasmaaier, de buurvrouw legt me uit hoe het internet werkt, een feesttent wordt opgebouwd. Een droomwereld? Nee hoor, zo gaat dat vaak in de Achterhoek, we zijn ermee opgegroeid. We noemen het naoberschap en het is voor iedereen. Handig, in een veranderende wereld, waar we steeds meer op elkaar zijn aangewezen, elkaar opzoeken en elkaar weer (willen) vertrouwen.

Modern naoberschap: hype of houvast? – Tanja Abbas en Linda Commandeur

Het boek is voor iedereen die iets meer wil weten over naoberschap en het belang voor de toekomst. Het maakt niet uit of je het woord al kende, of dat je het nu voor het eerst hoort. Het gaat over manieren van samenleven, samenwerken en elkaar voorthelpen. In de omgeving waarin wij wonen horen we steeds vaker de term modern naoberschap, nieuw naoberschap of naoberschap 2.0. Wat is er zo modern? Is het puur een hype, een woord dat te pas en te onpas wordt gebruikt? Of is het een houvast, een sterk verankerd gevoel dat ons ondersteunt, dat zorgt voor grip op situaties? En bovenal, wat hebben we eraan in de toekomst?

Prijs € 19.95


 

Beschrijving

Nederlands en Drents; er liggen verrassend nauwe banden. Althans dat mag blijken uit een selectie van hedendaagse uitdrukkingen die hun oorspronkelijke betekenis kregen in het plattelandsleven van vroeger tijden. Inmiddels is de baker met haar quasi-wetenschappelijke praatjes allang van het toneel verdwenen. Hangijzers - heet of koud- zijn eveneens in onbruik geraakt. Wat rest is de verwondering en de nieuwsgierigheid. Waarom worden ongeloofwaardige verhalen afgedaan als bakerpraat? Hoe kan een oververhit fornuisonderdeel uitgroeien tot synoniem voor alle heikele gespreksonderwerpen?

Boeiende bakerpraat en hete hangijzers
Auteur: Buld , H / Boverhof , J
Stichting Het Drentse Boek
9789065091543 € 9.95

 


 

De vakleu en et vak

De Vakleu en et vak is een boek over het bouwproces van boerderijen in Oost Gelderland in de eerste helft van de 20 e eeuw. Op basis van 210 uur gesprekken met 67 oude bouwvakkers uit Achterhoek en Liemers geeft het boek een beschrijving van de boerderijbouw vanaf het uitzoeken van hout voor de gebinten tot en met het maken en aanbrengen van de strodokken onder de dakpannen.

Hoewel het gaat om een beschrijving van de boerderijbouw in Oost-Gelderland, komt de werkwijze grotendeels overeen met die van de traditionele Hallehuis- (of zogenaamde “Saksische”) boerderijen in heel Oost-Nederland.

Omdat een soortgelijke beschrijving van de boerderijbouw voor de rest van Nederland ontbreekt, heeft het boek ook enthousiaste lezers buiten het gebied waarin het is ontstaan.

De beschrijving is zo compleet dat aannemersbedrijven of doe het zelvers het boek - ook buiten Achterhoek en Liemers, tot in Frankrijk toe - gebruiken als handleiding voor het maken van gebint- of andere houtconstructies bij restauraties of reconstructies.

€ 17.50


 

Wind & Watermolen Wandelingen in de Achterhoek

De samenstellers van deze wandelgids hebben zich laten inspireren door de vaak schilderachtige ligging van wind- en watermolens in het landschap. Zij vinden dat deze eeuwenoude, milieuvriendelijke manier van energie opwekken aansluit bij hun gedachte dat wandelen bij uitstek een milieuvriendelijke manier van recreëren is.

De wandelingen:

Lochem, Zwiep, Barchen (19 km). Vorden, Hackfort en Enzerinck, kasteel Den Bramel (16 km). Zutphen, Warnsveld, Warken, Berkel (20 km). Borculo, Geesteren (18 km). Eibergen, Rekken (22 km). Aalten, Bredevoort, Vragender (22 km). Diepenheim, Neede (21 km). Laag-KeppelHoog-Keppel, Hummelo (17 km). Ruurlo, Medler (17 km). Bekendelle, Winterswijk (18 km). Zeddam, s-Heerenberg, Stokkum (20 km). Vorden, Linde (17 km).

€ 4.95


 

Jonker in de 19e eeuw - Christine Sinninghe Damste-Hopperus Buma

Christine Sinninghe Damste -Hopperus Buma (1958) is deskundige op het gebied van antiek speelgoed en sinds 1985 werkzaam als vrijwilliger op kasteel Twickel (ambt-Delden, Twente). Zij begon dsetijds met de inventarisatie van het speelgoed van Marie (1855), George(1856) en Rodolphe (1858) van Heeckeren van Wassenaer . Deze drie kinderen brachten een deel van hun jeugd door op kasteel Twickel .Vanuit haar interesse voor historische pedagogiek begon Christine een onderzoek naar hun jeugd ; ze las hun kinderboeken en bestudeerde kasboeken, agenda's, schriften en briefwisselingen in het huisarchief van Twickel .
Dit resulteerde in 'Jonker in de 19e eeuw' waarin George van Heeckeren van Wassenaer de hoofdrol speelt .
Zijn opstellen en brieven vormen de basis van dit boek .
Het geeft niet alleen een beeld van het leven op een buitenplaats, maar ook inzicht in de opvoeding en educatie van kinderen uit adelijke families in de 19e eeuw .

Isbn 9789081912006 € 19.50


 

Jan Bornebroek

De extra dimensie van het platteland : sporen van magie, volksgeloof en volksgeneeskunst in het oosten van Nederland

De Heurne : Geunhuis Producties, 2012. - 142 p. -
ISBN 9789079864188. - € 19,90


Magie, volksgeloof en volksgeneeskunde en daarmee samenhangende gebruiken, rituelen en symboliek speelden een belangrijke rol op het platteland. In dit boek worden hier vele voorbeelden van beschreven. Aan bod komen onder meer geveltekens, kruisen, stenen, huisornamenten, bomen, planten en kruiden.

 


 

Wat steet doar op 't huus? : geveltekens in Oost-Nederland

Afbeeldingen van circa zeshonderd verschillende in Twente en de Achterhoek voorkomende geveltekens met daarbij voor zover te achterhalen de verklaring van de op de geveltekens voorkomende motieven en de daarmee samenhangende symboliek

 

Jan Bornebroek. - De Heurne : Geunhuis Producties, 2012.

204 p. – ISBN 9789079864171. €37.00

 


 

Het Gelderland Boek

Gelderland is een groene, historierijke en zeer gevarieerde provincie. De uitgestrekte bossen op de Veluwe, de prachtige landgoederen in de Achterhoek en het door water gevormde rivierlandschap van de Betuwe komen aan de orde in Het Gelderland Boek . Tragische, komische en blije momenten en gebeurtenissen, dramatische en belangrijke plekken. De veelkleurigheid van Gelderland staat centaal in dit boek waaraan de archiefinstellingen in deze provincie met veel inzet en plezier hebben bijgedragen.

Auteur Sil van Doornmalen ,Fred van kan

Isbn 9789040006586 € 14.95 Uitgave W Books


Het Twente boek

Geschiedenis en erfgoed van Twente staan volop in de belangstelling. Tukkers vormen een trots volk en hechten sterk aan hun verleden en hun erfgoed.

In dit prachtige blokboek Twente - Geschiedenis en erfgoed worden het verleden en de mooiste erfgoedobjecten gepresenteerd. Het boek is helder en duidelijk opgebouwd, in chronologische volgorde. Geen moeilijke teksten, maar begrijpelijke verhalen die zijn geïllustreerd met aantrekkelijke afbeeldingen. Elk stukje erfgoed heeft met het verleden van Twente te maken. Het slot te Hengelo getuigt van de adellijke families die er hebben gewoond, het monument op de Markt in Enschede van de grote stadsbrand en het prachtige benzinestationnetje van Sybold van Ravesteijn in Glanerbrug van het toenemende autoverkeer in de 20ste eeuw

Samensteller : Gerard Vaanholt

Isbn : 9789040005671 € 14.95 Uitgave W Books


 

Bauernhofe in Nordwestdeutschland

Die Weser-Ems Region sticht hervor durch eine beeindruckende Zahl an historischen Bauernhöfen. Ob in der weiten Marsch Ostfrieslands, auf sandigen Böden der Geest im Oldenburger Münsterland oder an den Ausläufern des Teutoburger Waldes im Osnabrücker Land - überall finden sich bemerkenswerte Zeugnisse und Denkmale bäuerlicher Bau- und Alltagskultur. Der aufwändig gestaltete Bildband führt diese Vielfalt erstmals einem breiten Publikum vor Augen und lädt mit seinen stimmungsvollen und reich bebilderten Hof-Portraits ein, die facettenreiche Welt der Höfe im Nordwesten Deutschlands zu entdecken.

Autoren: Niklas Hertwig und Andreas Eiynck
ISBN-Nr.: 978-3-402-12911-1 228 Seiten, durchgehend farbig bebildert € 22.95
Duitstalig 

Een nieuw fotoboek van Hans Hendriks
Na 'Verdwijnende kippenhokken in de Achterhoek', gemaakt met Yke Ruessink, nu een boek over typerende boerderijen rondom Winterswijk. Winterswijk kent een geheel eigen cultuurhistorie met z'n scholten en pachters. Na 50 jaar terug in zijn geboorteplaats en na meer dan een jaar aan dit boek gewerkt te hebben ligt hier nu het resultaat

Liggend A3 (!), hard cover, 104 bladzijden. Isbn 9789081031608 €55.00


 

Broedvogels in en rond het grote veld

Natuurbeheerders hebben behoefte aan kennis over natuur en het milieu om het beheer te kunnen evalueren. In de omgeving van Lochem en Vorden had Natuurmonumenten behoefte aan nieuwe inzichten over de vogelstand. Drie fanatieke vogeltellers uit de omgeving waren van plan om de broedvogels van het gebied van Het Groote Veld en de aangrenzende landgoederen te karteren. Hierbij zijn alle bezittingen van Natuurmonumenten maar ook alle aanliggende gebieden op broedvogels onderzocht.
Over eerdere vogeltellingen is vaak kort en meestal alleen intern gerapporteerd. Deze uitgave is het resultaat van het plan van de auteurs om de belangrijkste vogelwaarden van Het Groote Veld en omgeving te beschrijven.
Naast aantallen en verspreiding van broedvogels zijn de veranderingen vanaf de jaren tachtig op een rij gezet en is aangegeven welke vogelsoorten en welke gebieden om specifieke aandacht vragen. Naast het huidige belang voor vogels is met een kritisch oog gekeken naar de effecten van beheer, landbouw en ander gebruik door mensen op dit belangrijke bosgebied.
Het werk geeft een fraai beeld van het heden en het verleden van de omgeving van Het Groote Veld en is rijk geïllustreerd met foto's die door lokale natuurfotografen in het gebied gemaakt zijn.

Euro 22.50


Frederike van Uildriks (1854-1919 )is een voorbeeld van de 'nieuwe vrouw" . Zo worden de vrouwen genoemd die zich in de tweede helft van de negentiende eeuw niet meer wilden schikken in het patroon van wat er in die tijd van vrouwen uit de betere standen werd verwacht .

Dat ze in haar woonplaats Lochem vrij onbekend was , kwam door de afzondering waarin het ongetrouwd samenleven met haar partner Vitus Bruinsma hen beiden had gedreven .
Over de omgeving van Lochem heeft ze in een aantal tijdschriften bijzonder enthousiast geschreven .

De schrijver Eddy ter Braak kwan tien jaar geleden in aanraking met het werk van Frederike van Uildriks en probeert sindsdien meer bekendheid aan haar en haar werk te geven.

Mejuffrouw Frederike van Uildriks
Auteur : Eddy ter Braak
Prijs € 15,00 Uitgave Boekhandel Lovink
Isbn : 9789070750176


Daan Voute was 30 jaar huisarts in lochem.
Op zijn 65ste werd hij gedwongen door zijn pensionering te stoppen met werken>
Hij schreef toen als afscheid voor zijn patienten twee kleine boekjes over ervaringen in zijn werk(Die nog in beperkte mate leverbaar zijn)
De titel van dit boekje "schooljongen in oorlogstijd"drukt precies de inhoud uit

Schooljongen in oorlogstijd
Auteur : Daan Voute
Prijs € 7,95
Isbn 9789081520010

 


Jan Buter, auteur van het boekje Uut 't WALD, schreef twee-en-een-half jaar lang wekelijks een column in de Stentor waarbij hij als uitgangspunt woorden nam, die in verschillende delen van het Woordenboek van de Achterhoekse en Liemerse Dialecten WALD voorkomen. Zijn columns waren bij de lezers van de krant geliefd, niet in de laatste plaats vanwege het informatieve en humoristische karakter ervan.
De uitgave telt 68 pagina's, heeft illustraties van Harrie Kemperman

Uut 't Wald
Auteur ; Jan Buter
Prijs € 9,95 Uitgave Staringinstituut
Isbn 9789073667860