Boeken recensies

 

 

 

 

 


 

Caergenog – in Wales, net over de grens met Engeland – was een dorp met een paar honderd inwoners dat al eeuwenlang kon bogen op twee kroegen: de ene boven aan Roberts Road en de andere onderaan. […] World's End was altijd de minste populaire van de twee geweest (wie had er nu zin te slempen met uitzicht op de zerken van het kerkhof?) en de pub moest aan het einde van de jaren zeventig voorgoed zijn deuren sluiten.'

Niemand weet precies hoe Tooly Zylberberg eigenaar is geworden van het noodlijdende boekwinkeltje World's End in de heuvels van Wales. De Russische immigrant Humphrey leert haar schaken, maar is dat zijn enige rol? Hoe zit het met Sarah, die uit het niets opduikt in Tooly's leven, en net zo snel weer verdwijnt? En wie is Venn, de obscure maar charismatische man die iedereen een stapje voor lijkt te zijn? Met  De opkomst en ondergang van grootmachten  schaart Tom Rachman zich tussen de allergrootste auteurs van dit moment en zet hij een fenomenale literaire puzzeltocht neer die drie decennia en diverse continenten omspant en langs alle excentrieke personages voert die ooit hebben bijgedragen aan de opvoeding van Tooly Zylberberg.

Met heel veel plezier gelezen , een fantastische geschiedenis met een onvergetelijke heldin .
Voor de liefhebbers van Dave Eggers en Donna Tartt .

De opkomst en ondergang van grootmachten door Tom Rachman , Uitgeverij Agathon € 19.95

Frans 

 

Birk , de titel sprak mij meteen aan . Ik werd nieuwsgierig, wie is Birk ?

Een eiland tussen Schotland en Noorwegen met maar drie huizen . In het ene huis woont Mikael met zijn ouders . Karl is hun buurman . Het derde huis is onbewoond na de dood van Augusta .
De vader van Mikael verdwijnt .

Als ik mag vergelijken : Robben schrijft met de bijzondere eenvoud van Voskuil en met een vleugje beklemming van Gerbrands Bakkers : Boven is het stil .
Hij is een meester in het verwoorden van geluiden , emoties en menselijke relaties

Birk door Jaap Robben Uitgeverij de Geus € 19.95

Erna


 

Het boek speelt zich grotendeels af binnen de muren van een hotel, maar gaandeweg wordt duidelijk dat Hotel Savoy een fictieve plek is, die als metafoor dient voor een verwoest Europa in de nadagen van de Grote Oorlog. De hoofdpersoon, Gabriel Dan, neemt zijn intrek in het hotel op de zesde etage. De zeven etages die het hotel telt staan symbool voor de klassenverschillen. Onderin wonen de rijken, boven heerst armoede. Een prachtig maar schrijnend gegeven.
Hier en daar worden kamers geopend en komen personages op voortreffelijke wijze tot leven. Prachtig is de beschrijving van de clown Santschin, die in het hotel sterft en een indrukwekkende begrafenis krijgt in een armengraf. Alsof Europa zelf ten grave wordt gedragen.
Op het station, waar Gabriel zich ophoudt om werk te vinden, ontmoet hij zijn oude strijdmakker Zwonimir, een oproerkraaier met geld. Een geruststelling is het, een lotgenoot te treffen die geen armoedzaaier is. Samen zijn ze in staat het hotel, de naamloze stad te verlaten, maar Zwonimir wil niet weg en zal zich later bij de revolutionairen voegen.
De komst van Bloomfeld, een fortuinlijke fabrikant die uitweek naar Amerika, geeft iedereen hoop, maar slechts de armen kenden de werkelijke reden achter zijn komst. Zij houden wacht bij de begraafplaats, waar Bloomfield jaarlijks zijn dode vader komt bezoeken om hem dank te betuigen voor alles wat hem toegekomen is. Hij treurt, en vervolgens, om zijn ziel los te kopen van de zonde van het geld, laat hij biljetten achter voor de armen, om in de opgewonden massa geruisloos te verdwijnen.
Tijdens de revolutie gaan alle etages van het hotel in vlammen op. Bovendien is er nog zoiets als een ‘plot' of ‘clou': maar die verraden doet het subtiele boek tekort.
Joseph Roth beschrijft op onvolprezen wijze de terugkeer van militairen in het burgerlijk bestaan en de nadagen van het Oostenrijkse Keizerrijk. Ook lijkt hij vooruit te wijzen naar chaos waarin Europa na 1933 zal verzanden. Een absoluut meesterwerk.

Frederike

Hotel Savoy door Joseph Roth € 10.00 uitgeverij Veen

 


 

Onmiddellijke terugkeer van uw geliefde bevat dertien verhalen over hetzelfde personage, Erik van Duijn. We leren hem kennen als kind, als student en - inmiddels in Zweden - als vader. Erik kijkt beter dan de meeste mensen en denkt langer na over wat hij observeert. Daarmee verdwijnt alle vanzelfsprekendheid: de betrouwbaarheid van zijn herinneringen, de stevigheid van zijn identiteit, het inzicht in zijn motieven. Erik kijkt naar zichzelf en ziet een vreemdeling. Hij voelt zich bedreigd door wat er onder het zand schuilt, danst de foxtrot met een onbekende man en neemt een stinkend dolfijnskelet mee als souvenir. Zijn gedrag lijkt soms vreemd maar blijft tegelijk wonderlijk herkenbaar. Erik doet dingen die niet te begrijpen zijn, en ook niet worden uitgelegd, maar waarvan een lezer zich heel goed kan voorstellen dat hij ze doet. En misschien is dat ook niet zo vreemd: achter Eriks verwondering - en soms angst - schuilen vragen die iedereen kent. Wie ben ik? Wat is de betekenis van mijn leven? Hoe zal het einde zijn? De verhalen in deze bundel zijn met veel scherpte geschreven in een uiterst heldere stijl, zijn soms humoristisch en zelfrelativerend maar geven steeds in de ruimte tussen de vragen aanleiding tot gedachten over de gang van het bestaan.

Voor de liefhebbers van Voskuil , A.F.T.H .van der Heijden , en door de licht ironische stijl Gerard Reve

 

Frans

Onmiddelijke terugkeer van uw geliefde € 17.50 Uitg .Van Oorschot


Als de wereld onbegrijpelijk wordt, als we in de war zijn, dan zoeken we een plaats waar begrip (of het vertrouwen in begrip) in woorden is opgeschreven.' Aldus Alberto Manguel in De kunst van het lezen. Voor Manguel definieert lezen de menselijke soort. ‘De mens wil in de wereld voor alles een narratief vinden: in het landschap, in het gezicht van de ander en in de beelden en woorden die onze soort schept.'
Dit boek neemt alle aspecten van de bezigheid lezen onder de loep , van de geschiedenis van de punt en de pagina tot aan de filosofische consequenties van Don Quichote , de liefdes van Borges , wie was Che Guevara en wat heeft Alice in Wonderland eigenlijk te maken met het Donkere woud van Dante en dit is slechts een kleine greep uit dit rijke boek van deze Argetijnse schrijver , alles opgeschreven in een meeslepende verfrissende ondogmatische stijl die de ware liefhebber verraadt .

Frans

De kunst van het lezen Geb 410 pag. € 29.95 uitg.Ambo